Christmas series – Ornament 2 (tutorial)

Добро утро и честита неделя. Днес се отдадох на заслужено излежаване до късно, а сега с чаша кафе ще ви покажа бърз урок за направата на коледни играчки от хартия :-) Тук е моментът и да споделя, че преди известно време бях поканена да бъда автор на статии в новия сайт www.bg-damma.com :-) Днешната статия можете да намерите тук, а моят авторски профил, където ще се архивират бъдещите статии е тук. Подготвила съм няколко урока и интересни варианти за коледна декорация, които предстои да ви покажа, а след това се надявам да измислям и други интересни неща :-) И без много повече приказки, ето го и първият орнамент, който ще правим :-)

Ето и какво ще ви трябва:

 • 4 броя хартиени ленти с дебелина 1,5 см и дължина 12 см. Добре е да бъдат с различен цвят (2х2), за да се открояват
 •  2 броя хартиени ленти с дебелина 1,5 см и дължина 15 см.
 •  2 броя хартиени ленти с дебелина 1,5 см и дължина 9 см.
 •  Тънко двойнолепящо тиксо или друг вид здраво лепило
 •  Ножица
 •  Панделка
 •  Перфоратор

  Хайде да започваме :-) За да направите основата на играчката по-плътна и устойчива, залепете две от лентите с дължина 12 см и перфорирайте в горния край. Там ще  бъде завързана панделката по-късно.  

  Обърнете останалите ленти от по 9, 12 и 15 см и залепете в единия край двойнолепящо тиксо. След това започнете да залепяте в долния край на основата първо лентите от 9 см, след това тези от 12 см и накрая тези от 15 см.

Тук отново трябва да залепите тънко парче от тиксото в края на всяка една от лентите, но този път върху външната им страна.
 
Ред е да започнем оформянето на играчката. Започнете от най-късите ленти като ги залепите на около 5-6 см от основата, както е показано на снимката. Тук вече играчката ви започва да приема формата на сърце, което е и нашият търсен резултат. Продължавате по същия начин с лентите от 12 и 15 см. Остава само да завържете сатенена панделка, прежда или по-дебел конец и играчката ви е готова да бъде закачена за коледната елха.
  Ако сте следвали правилно инструкциите, трябва да получите една весела коледна играчка, за чиято изработка могат да помогнат и децата вкъщи. Експериментирайте с панделките и хартиите, а ако искате, можете да залепите камъчета, копчета, стикери или нещо друго. Съществува огромно разнообразие сред ръчно изработените орнаменти и единственото условие е просто да развинтите въображението си. Опитайте! :-) Желая ви прекрасна неделя :-)  

4 коментара to “Christmas series – Ornament 2 (tutorial)”

 1. Ири

  Диди, благодаря за урочето! Непременно ще го изпробваме с Цецко, ще се отчетем и със снимков материал :).
  Това, че ще пишеш статии в bg-damma е страхотна новина. Сайта може само да спечели от участието ти :). Ще ти хвърлям и там по един поглед.

  Отговор
 2. Toni

  Толкова ясно, прегледно и хубаво обяснение – чудесно начало за сътрудничеството ти с новия сайт. Поздравления!
  Между другото, и аз получих покана, но след като помислих, разбрах, че колкото и да ми се иска, просто няма да се справя с още един ангажимент.

  Отговор
 3. Kakichka

  Наистина, сайта само може да спечели от твоето участие в него, Диди. Урочето е представено чудесно, интересно и изглежда лесно. Поздравления и успех в новите начинания.

  Отговор

Leave a Reply

 • (will not be published)