Ciao, Venezia!

Ако има нещо, което мога да правя без да ми омръзне дори за секунда, това е да пътувам. За последните 4 години имах щастието да обиколя над 15 европейски държави и за всяка една от тях пазя скъпи спомени. Със сигурност обаче Венеция успя да се изкачи много нагоре в списъка с любимите ми места!  

  Последната дестинация, която посетихме заедно с Филип, Ирина и Слави беше Венеция и региона. Да си призная честно, имах известна доза опасения дали Венеция ще оправдае очакванията ми, дали ще бъде наистина толкова магнетична, вълшебна и романтична, каквато я описват в книгите, филмите и песните. Умишлено преди пътешествието прочетох и един страхотен роман на Марина Фиорато, "Стъкларят от Мурано".  

  Е, Венеция не само оправда очакванията ми, но дори ги надмина! Не знам дали заради страхотното време, любимия човек и прекрасната компания, но този град определено остави траен отпечатък в спомените и сърцето ми. Пожелавам ви, ако не сте имали възможност да отидете, да го направите съвсем скоро.     За Венеция предполагам знаете много - едни от най-известните места са площада Сан Марко, който е меко казано величествен, моста Риалто, Дворецът на Дожите, гондолите, каналите, маските, пиците, сладоледа, малките улички. Всеки един детайл във Венеция е от изключителна важност. Разбира се, цените не са ниски - музеите са от 8 до 16 евро, билет за водния транспорт (не гондола) в една посока е около 6 евро, а скромен обяд за един човек варира от 10 до 20-30 евро без 12% сервиз и така интересната такса за маса навън, но ако попаднете на хубав ресторант, парите си заслужават. Недостатък е огромният наплив на туристи, но нали не си представяте, че една от най-известните дестинации в света ще бъде празна и лишена от хора :-)     Това обаче, което впечатлява изключително много, са островите. Тези, които успяхме да обиколим ние са Мурано -  на стъклото и Бурано - на шарените къщи. Там човек може да види и усети истинския живот на местните жители.     Те сякаш са се откъснали от туристическата суматоха, или по-скоро вече не им прави впечатление. Необезпокоявани от шума и хората, италианците държат вратите си широко отворени, говорят си по съседски през каналите, простират си дрехите на дълги въжета от единия до другия край на улицата и със сигурност си повтарят La vita è bella :-)     И така след 3 пълни дни с общо почти 30 часа туристически обиколки, решихме в последния ден от екскурзията ни, да обиколим местността, в която се намираше и хотела ни, наречена Riviera del Brenta. В нея се намира и известната Вила Пизани - собственост на Наполеон от 1807 г. и подслонявала личности като Хитлер и Мусолини. Това е едно от местата, които със сигурност бих препоръчала на всеки, който има повече време за обиколки из Италия и региона на Венеция :-)     Във вилата освен интересен исторически музей, огромна градина и фонтан, има и лабиринт, от който трудно успяхме да излезем :-D     Това е накратко нашето пътуване до Венеция. Бих се радвала да помогна на всеки, ако има въпроси за бъдещото си пътуване до там :-) От мен лека вечер и скоро ще ви покажа довършения скрапбук албум за майката на Филип :-)

10 коментара to “Ciao, Venezia!”

 1. Мария Стоянова

  Колко красиво, романтично и вълнуващо звучи вашето италианско приключение. Когато спомена и малките улички, направо ми се искаше да се пренесем и ние там :-) Страхотни снимки, уловила си магнетизма на това местенце.

  Отговор
  • Диляна

   :-) Радвам се, че съм успяла да пресъздам красотата на Венеция :-) Колкото до снимките, на мен нещо не ми харесват, но не мога да очаквам кой знае какво от китовия си обектив, пък и нека не бъда прекалено критична :-) В крайна сметка важни са спомените :-)

   Отговор
 2. addii

  Добре дошла !
  Успя да ме пренесеш в друго измерение,много красиво си описала страхотното ви преживяване,снимките са много пленителни . Вие с твоята половинка сте чудесна двойка .Пожелавам ви още много подобни емоции!
  Чакам с нетърпение албума.
  Поздрави!

  Отговор
  • Диляна

   Благодаря ти, Ади :-) Албумчето е готово и чака да го снимам, така че ще го покажа може би още днес :-)

   Отговор
 3. Маги

  Добре завърнала се! Обожавам Венеция! Всъщност аз обожавам Италия или поне тази част, която успяхме да видим от нея. Мечтая си някой ден посетя Тоскана…
  Благодаря ти за снимките! Съжалявам, че когато бяхме там не успяхме да посетим островите, но пък това е чудесна възможност да се върнем пак там. :)
  Много сте хубави с твоята половинка.
  Поздрави!

  Отговор
  • Диляна

   Тоскана е магическа! Успях миналата година само да мина покрай нея, но съм си обещала, че ще се завърна там някой ден! Колкото до Италия, ходила съм в северната част на ски, в Рим, Милано и Парма и навсякъде може да се усети този специфичен безгрижен италиански дух, но Венеция… Венеция е само една!!! :-) Със сигурност няма да съжаляваш, ако се върнеш отново там :-) За островите, дори тези които ние не видяхме, си заслужава човек да си направи отделна екскурзия :-)

   Отговор
 4. Анна Кръстева

  Диляна, поздравления за блога за мобилността! Нали знаете колко ми е скъпа темата за мобилния човек. . Ще се радвам някой ден – скоро – да ви интервюирам.

  Отговор
 5. Красимира Иванова

  Ех,че хубаво..Обожавам красиви места и влюбени хора на всякакви възрасти :) Със сигурност всеки миг прекрасен в такава обстановка е не само вълнуващ и запомняш се, но и много щастлив..Пожелавам ти повече такива..

  Отговор

Leave a Reply

 • (will not be published)