За мама

Днешната публикация е от онези, най-специалните :-) Тя е посветена на моята майка, която днес става на 44 години :-) Дълго време мислих какво да и направя, картичка ми се стори прекалено малко, а и със сигурност нямаше да успея да сложа всичко, което исках на площ от 13х13 см :-) Затова реших да и направя албум със спомени :-) Тук е момента да благодаря на всички, които ми помогнаха при реализацията на албумчето - на Рачето за халките, на Рали за експресната пратка с материали, на три от приятелките на мама, които се съгласиха да бъдат част от албумчето и на десетките дами с канали в youtube, от които научих как да направя кориците на албума, как да го подвържа и от които черпих много вдъхновение и знание :-) Но нека започна да ви показвам албумчето, защото макар да не е много голямо, снимковият материал и обясненията към него няма да са малко :-) Ето я и корицата :-)  

Много време мислих какъв печат да сложа, защото не исках да е снимка - снимки има много в самото албумче :-) Корицата трябваше да е нещо по-различно. След продължително разглеждане на много печати, реших да ползвам това на ADFD, което вече ви показах, след като реших преди да го сложа върху корицата, поне да опитам да го оцветя няколко пъти. Освен печат, исках да има и надпис, но не на английски. Тук на помощ дойдоха буквичките на Светла, които взех от магазинчето на Двете елши.

Освен буквичките си взех и още няколко дървени елемента. И тъй като не ми се искаше да оставя птиците и буквите в естествения им цвят, реших да ги боядисам със златиста акрилна боя. Нея ползвах и за роклята и за перлите в косата на момичето, но за жалост не можах да снимам добре и тук не се вижда истинската им красота :-)

Нека се прехвърлим и върху страничките :-) Тъй като идеята ми беше да направя кратка ретроспекция на последните 44 години - от 68-ма до 2012 година, беше напълно естествено първата страница да бъде с бебешка снимка на мама :-)

Освен тази снимка, която е моят личен фаворит, скрих и малка снимка на мама и нейната баба, моята прабаба :-)

Ето и в малко по-близък план :-)

За жалост снимките не са много хубави, защото първо ги сканирах, после ги принтирах и качеството съвсем се развали, но поне се вижда кой е на снимката :-)

Продължаваме със странички от ученическите години на мама :-)

Също много любима моя снимка - от нея лъха такава волност, каквато рядко се среща :-) Идеално си паснаха и два стикера, които бях забутала в шкафчето и почти бях забравила :-)

Ето и страница от по-"зрелите" ученически години :-) Избрах тази снимка, защото в нея сякаш видях себе си :-) Макар със сестра ми да сме близначки, не си приличаме толкова много и често хората ме спират и ми казват, че приличам на мама :-) Та когато една нейна приятелка ми каза преди няколко дни, че съм се превърнала в мама и че тя е изглеждала като мен (или аз като нея ;-) на тези години, не и повярвах, докато не видях тази снимка... Като изключим прическата и дрехите, физиономията я докарвам на 100% ;-)

И понеже това е снимка от периода, в който мама е била луда фенка на Бийтълс, изведнъж ми хрумна гениалната идея да и направя пликче, в което да сложа билети от концертите на Бийтълс, които открих в интернет и разпечатах на дебел картон :-) Така че мамо, вече може официално да се хвалиш, че си била на поне 8 от концертите на Бийтълс нищо, че някои от тях са се провели преди да си се родила :-D

А тази страничка е посветена на приятелството :-) Помолих няколко приятелки на мама да напишат по нещо за тяхното запознанство, за приятелството, устояло предизвикателствата на времето.

От сърце благодаря на тези, които се отзоваха и понеже приятелството им е толкова ценно и специално, отделих цяла страничка, в която разпечатах това, което написаха и го навих на фунийка, за да може мама да го прочете :-)

Ако трябва да реша дали имам любима страничка, може би ще бъде тази :-) Всъщност беше и първата, която направих и ми допадна като стил - изчистена и с джобче за снимки :-)

 А снимките са много ценни - от бала на мама - една с балната рокля, която между другото още стои в гардероба и една с баба и дядо пред блока, в който мама е израснала :-) Всъщност май забравих да спомена хартиите, които ползвах - Kaiser kraft These days. Изключително подходящи за стила на албума и с много удобна добавка от 4 страници с изрязани елементи, които бяха добре дошли :-)

Ето ни и нас - на първата снимка сме аз (вляво) и Ирина (вдясно) в детската градина на около 4-5 години а на втората сме по-малки - предполагам на около 3 :-) Не мога да повярвам, че на тази снимка мама е на моята възраст :-) Колко различни времена са били...

След като прерових всички налични снимки, установих с ужас, че нямаме обща снимка с мама, или поне скорошна, а не от преди 20 години - нещо, което трябва да се поправи :-) Затова използвах още една от далечното минало - една от морската градина във Варна :-)

Ето и страничка, посветена на родителите ми :-) Това е и финалът на албумчето, съответно със скорошни снимки :-) Първата е от Дубай, снимана през 2010, а втората - от тази година :-) Родителите ми са любители на ските и туризма, затова избрах тези снимки, които напомнят за любимите им занимания :-)

На съседната страничка отново сложих джобче.

А вътре поставих едно любимо стихотворение на Недялко Йорданов:

"Аз те попитах за какво мислиш, а ти ми каза:  - Не зная. Вятърът отвява мислите ми като калинки.  Тогава аз вдигнах ръка, хванах една мисъл и я затворих в шепата си като в кибритена кутийка. Долепих ухо и чух гласа на затворената калинка:  - "Не искам да си отиваш!" 

Усмихни се.  Какво, че ще си отида?  На далечен път заминават и жеравите, но ще се върнат.  Зад червените къщи изчезва Слънцето, но ще се върне.  И влаковете се завръщат, нали?  И хората.  Какво са разстоянията метър и километри?  Има очи, които виждат през високите планини.  Има мисли, които летят над безкрайните равнини. Има хора, които никога не се разделят.  Усмихни се. 

Има хора, които никога не се разделят!"

Честит Рожден Ден, мамо! :-) Благодаря ти за всичко!

Challenges:

A day for daisies

4 Crafty Chicks

34 коментара to “За мама”

 1. Mira

  Ох, няма да има такава радост, когато го получи. Прекрасно е, изпълнението и вниманието към детайлите, но със сигурност най-много ще я трогне факта, че си направила нещо подобно, независимо как изглежда. Това си е да обичаш :)))

  Отговор
 2. Ellie

  Невероятен подарък-много личен, емоционален и засвидетелстващ обич! Аз самата се разчуствах и си представям колко дълбоко е трогната получателката. Да ти е жива и здрава! :)

  Отговор
 3. Kakichka

  Страхотно! Изгледах го на един дъх. Макар и да съм сигурна, че каквито и хартии и елементи да си използвала, майка ти ще е безкрайно щастлива от вниманието, любовта и специалното отношение, които струят от всяко ъгълче на това албумче, все пак всичко е подбрано чудесно. Да ти е жива и здрава, прекрасна и усмихната, винаги така млада и щастлива!

  Отговор
 4. Маги

  Диди, да ти е жива и здрава майчицата! Откакто аз самата станах майка, такива подаръци не само ме умиляват, а ме и просълзяват. Прекрасно изпълнение! И аз тази година съм решила да направя албуми на мама и свекърва ми. Дано се справя така добре като теб. :)

  Отговор
 5. Miss Emerald

  Дилянка, след като предизвика сълзи от умиление, много усмивки от всяка една твоя идея, особено тази със скритите билети, която е мноооооого готина и оригинална, след като едвам пиша коментара си от вълнение, не мога да си представя майка ти колко по-развълнувана, умилена, усмихната ще бъде, когато й поднесеш този толкова красив и изпълнен с много обич и внимание, подарък!
  Да ви е жива и здрава още дъъълги, дълги години, да си носите взаимно радост и не забравяйте да запечатате тези моменти и в снимки, не само в сърцата си!
  А относно първите снимки – смятам, че не е в ущърб принтирането им, напротив, ефекта е по-голям така.

  Отговор
 6. Мария Палазова

  Здравей!Макар че,не се познаваме лично следя твоите публикации отдавна-но днес направо ме разби!Майка ти трябва да е много щастлива,че има такава дъщеря-добре си е свършила работата като родител, явно!Аз лично тайничко и завидях и много се надявам моите деца, когато пораснат да ми направят нещо подобно…..Успех ти пожелавам във всичко ,с което се занимаваш!Мария

  Отговор
 7. Ири

  Диди, това е невероятен подарък, много по-скъп и от най-скъпата вещ! Всяка страничка със собствен дух и много любов! Майка ти е голяма щастливка :).Да ви е жива и здрава и да имаш още много поводи за такива подаръци от сърце!

  Отговор
 8. Violet

  Дилянка, весел празник у дома! Ти си прекрасна дъщеря, такава за каквато мечтае всяка майка. Подаръка, който си спретнала е толкова личен и скъп. Изпълнението и идеята за него е вълшебна. Трогна ме избора на стихотворението- силно и чувствено като самия албум.

  Отговор
 9. Etain

  Направо се разплаках! Още на момента с билетите за Бийтълс.
  Наистина имаш най-страхотната майка, но пък тя има най-страхотната дъщеря!
  Никога не съм виждала някой да подарява на някого по-хубав и стойностен подарък. Защото смисълът, който стои зад всяка направена от теб страничка е есенцията на истинската любов, която придава смисъл на живота!

  Отговор
 10. Lionelsa

  Много чувствено албумче.
  На мен пък ми стана любима последната страница :-)

  И побързай да се снимате задно. Напоследък и аз констатирам как нямам снимки с най-близките си хора от последните си 10/15 години и сега ми липсват ужасно много. Имаме още малко време да запачетаме спомените на хартия за след още 44 години, примерно.

  Весел празник и да е жива и здрава майка ти още дълги години!

  Отговор
 11. Ралица Христова

  Невероятен подарък! Със сигурност майка ви ще бъде много щастлива!
  Днес и моята майка има рожден ден :) Моят подарък е подобен, но много по-скромен – снимка на тримата й внука в красива рамка :)

  Отговор
 12. Ani

  Уау! Невероятен подарък! Перфектно изпълнение, с внимание към детайлите, и в същото време толкова лично и емоционално заредено!
  Да е жива и здрава майка ти! Със сигурност си я трогнала!

  Отговор
 13. Анелия

  Диляна, това, което си направилно е възхитително. Много сантиментално , красиво, нежно , изпипано до последния детайл и направено с много вкус. Браво! А идеята с билетите от концертите е черешката. Още веднъж браво и ме просълзи!

  Отговор
 14. Mila

  Диди , перфектен подарък ! С много чувство и страхотен позитивен заряд !Вниманието към детайла ми е слабост :) Браво свършила си страхотна работа !

  Отговор
 15. Цонка Димова

  Всичко, което исках да кажа някой друг вече го е сторил. Просълзих се … Толкова много силни емоции от всяка една страничка… Перфектно изпълнение! Поздравления! Да сте живи и здрави и ти твоята майчица (която ми е почти набор)!

  Отговор
 16. Bo

  Трогателно, мило и изпълнено с много емоции!!! Уникален и скъп подарък, мечтата на всяка майка! Поздравления! :)

  Отговор
 17. CraftyEllie

  Диди, албумът е прекрасен! И на мен любима ми стана страничката с билетите :) Весел празник и да си направите много снимки заедно!

  Отговор
 18. Данка Матеева

  Дилянка, поставих се за миг на мястото на майка ти ……Направила си й уникален, емоционален, незабравим, красив и изпипан до съвършенство подарък, който ще издържи на изпитанията във времето ….Няма начин да не й е харесал, да не се е разчуствала до сълзи и разплакала дори….За миг дори си представих живота на майка ти – така тематично и подробно си го пресъздала в снимки!
  Ти си прекрасна дъщеря, твоята мама се гордее с теб – 100%.
  Да сте живи и здрави всички у дома и винаги щастливи!

  Отговор
 19. Диляна

  Благодаря от сърце за всички прекрасни и емоционална коментари :-) Албумът наистина беше голяма изненада за мама и вярвам, че съм и донесла дори повече емоции, отколкото планирах :-) Истината, че за такъв жест не е нужно много – просто стари снимки, няколко хартийки и много вдъхновение, което аз имах в изобилие :-)

  Отговор
 20. Анета Купенска

  Няма да е честно, ако не кажа и аз две думички по повод прекрасния подарък, който ми направи Диляна. Бях наистина изненадана, много развълнувана и невероятно поласкана, защото това е нещото, което наистина ме изпълни с най-голямото удоволствие,което съм изпитвала до сега! Такъв подарък няма как да бъде сравнен с нищо друго на света! Най-милото нещо, най-прочувственото и най-уникалното! Аз винаги съм се гордеела с двете ми дъщери и сега момента е още по-специален! ОТ мен едно голямо БЛАГОДАРЯ!

  Отговор
 21. Chiges

  Изключително емоционално и мило, разчувства ме :). Прекрасна работа и наистина звучиш много вдъхновено, поздравления!

  Отговор
 22. Деляна

  Тъй като сайта ти не позволява следене, малко късничко се включвам с коментар.
  Този мил и прекрасен жест, който си отправила към майка ти е съпроводен от любовта ти и признателността ти към нея. Което пък говори, че тя е прекрасна жена и твоята благодарност е съвсем естествена . Стремежа ти към това подаръка да е вълнуващ е съвсем основателен и ти прави чест, че можеш да благодариш по най- чувствения възможен начин. А албума ми хареса, разчувства, просълзи и умили. Поздравления Диляна!

  Отговор
 23. Мария Стоянова

  Прекрасно албумче Диди. Да ви е много здрава и все така красива и щастлива вашата Майка :-) Между другото, определено първото нещо, което си помислих, когато я видях на снимките беше, че приличаш на нея. Много още подобни поводи за албумчета ви желая ;-)

  Отговор
 24. Arcadia

  Диди, надали можеше да има по-прекрасен, по-емоционален и по-ценен подарък от този! И то, не защото е великолепно направен, с мисъл и внимание към детайлите, а поради цялата любов, която си вложила в него!

  Отговор
 25. Нора

  Здравейте!Страхотно албумче…а за написаното думи нямам направо се разплакох докато го четох!Поздравления!

  Отговор

Leave a Reply

 • (will not be published)