За неграмотността

Чудовищна неграмотност ни заобикаля всеки ден – от рекламни табели, през статии в „реномирани” вестници до статуси във фейсбук. Или някои хора са пропуснали първите 7 години в училище, или дори да са били там, то е било само фиктивно. Няма да цитирам Европейската комисия от 2011 г., според която 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни – числата тук не ме интересуват. Няма и да споменавам, че на предварителния изпит по български език и литература в СУ има над 50% двойки – оценките на такъв изпит никога не са реалистични. Това, което ме притеснява, изнервя, отблъсква и ядосва, е неграмотността в ежедневието – да не можеш да напишеш правилно коментар под някоя статия, да не можеш да провериш домашното на 10-годишния си син, защото той е по-грамотен от теб, да не забележиш безумните табели по пазарите - „дУмати”, „зелИ”, „чИреши” и т.н.   Искам да уточня и още нещо – неграмотността не е само сред младите. По-страшното е, че тя засяга и възрастните, онези над 35-40-50 г., които често чуваме да казват: „Тези младите… ние когато бяхме на тяхната възраст…” Точно тези възрастни първи хвърлят камъка и не биха си признали, че са неграмотни, не биха признали, че и те имат вина за неграмотността на младите. Точно тези възрастни ще обвинят държавата, президента, премиера, турците, циганите, съседа или някой друг, но никога няма да обвинят себе си!   Оставете ги ромите, те поне нямат самочувствието, че са най-най! Докато ние, българите, о, ние сме с високо самочувствие! Ние сме най-работливите, най-образованите, най-квалифицираните, най-амбициозните, най-всичко! Да, ама не… Не поне и масата от българите!   Има и такива, които се квалифицират като най-най, но те със сигурност не биха се изтъкнали! За да имаш самочувствието, че си някой по-добър от този до теб, пред теб или зад теб, трябва да го докажеш. А ако не можеш да си напишеш адреса по лична карта без да направиш по-малко от 3 правописни грешки, въобще и не ми се изтъквай!   Откъде обаче идва проблемът? Дали от учителите, учениците, или родителите? Или вината е поделена? Аз си мисля, че всеки сам си носи кръста, съответно ако един човек иска да научи нещо, дори да е на 9 години, той го прави. Ако не иска, никой не е в състояние да му налее грамотност в мозъка с фуния, както се изразяваше една моя учителка :-)   Да бъдеш неграмотен е неуважение към теб самия! Не искам да бъда съдник, и аз правя грешки от бързане, пропускам някой кратък или пълен член, запетая или друго, но смея да твърдя, че докато бях в училище съм научила нещо… почти всичко. Помня колко труд полагах в началното училище, за да мога по-късно да пиша с лекота и да се гордея, че съм грамотна!  

Из Класна работа "Стиховете на Елисавета Багряна - нови кръгове на човешката деятелност и чувственост" XII клас, 2006 г.

И така, възрастни, който смята себе си за грамотен, нека първи хвърли камъка по клетите седмомокласници, които наскоро правиха матура и които сигурно са се справили значително по-добре, отколкото би се справил някой с 30-40 години по-голям от тях!

9 коментара to “За неграмотността”

 1. Галка

  Дилянче, много добре си го написала, май няма какво да добавя. Наистина и мен ме отвращава неграмотността най-вече в нета, и сякаш вече не се и ядосвам на неграмотността, даже се учудвам, че и на някой друг, освен мен му прави впечатление!
  За мен битката е загубена, не се наемам да кажа за войната.
  По мое време /76 набор/ да се учиш добре беше най-естественото нещо, в реда на нещата. Може-би защото нямаше и друга алтернатива – да убиеш времето във Фейсбук, да отидеш в мола, да играеш електронни игри… Най-любимото ми занимание беше да потъна в някой интересна книга. Помня как плаках за героите Стас и Нели, когато завърших книгата! За мен те бяха станали най-добри приятели и ми беше мъчно да се разделя с тях. Днес не може да се случи нещо такова! Е, сега плача за Фродо и Сам, за Хари Потър и Хърмаяни… Може би вината не само в децата, в учителите и родителите, а ценностите на днешния ден. Вече не е срамно сякаш да правиш правописни грешки, ами че кой не прави! Остави, че се пише и на латиница, а там се замазват нещата още повече.

  Отговор
 2. Мария Стоянова

  Ох, много ме заинтригува с тази статия Диди. Ясни са ми тези проблеми, но се учидих, какво ли те е провокирало да напишеш тези редове. Замислих се наскоро и аз, по повод някои правописни грешки, които направих в една мостра на покана, точно за неграмотността. Знаеш ли, че си взех изпита по българси език в университета с 5,30. Гизмназията завърших с пълно 6 по български език и литература и не съм спряла да чета, откакто се помня, биографии и творби на български възрожденци и писатели. Библиотеката ми у дома е пълна само с книги на български писатели. Но ….. откакто си чата на латинеца в скайп и фейс, не спирам да пиша неграмотно. Постоянно правя правописни грешки – нещо, което почти никога не съм си позволявала. Просто времената са такива, че дори ние, по – възрастните, започнахме да губим връзка с родния ни език. Незнам кога и как се получи, но българите, от една от най – грамотните нации, станахме абсолютни неграмотници …..

  Отговор
  • Диляна

   Хехе, Мими :-) Аз говорех за патологичните случаи, онези, които пишат „фюм“ вместо „филм“, зашто, садаржание и т.н и т.н :-) Както съм написала, човек много често прави грешки от бързане или недоглеждане. Аз редовно виждам, че съм сбъркала някъде, но понеже рядко си проверявам, когато го видя, вече е късно да поправям :-)

   Отговор
 3. Мария Стоянова

  Хихихххх.. пак грешка, е този път верно си е от недоглеждане. Аз малко се разгорещих, да обяснявам и пиша, ама присърце вземам всеки път подобни постове :-)))

  Отговор
 4. Красимира Иванова

  Дилянка, подкрепям написаното от теб.Най-криво ми е, когато видя правописни грешки в статия на вестник, в книга или по телевизията, или..от хора, които имат не само претенцията да са грамотни, но и да служат за пример и да ни ограмотяват.
  Съгласна съм с Мими, че чатовете и компютрите доста спомогнаха за това да си развалим правописа. Бих добавила и мобилните телефони , на които се налага да ползваме само латиница в писането на съобщения.
  Аз самата се улавям,че често правя грешки в интернет- къде от бързане и недоглеждане, къде от проблемен клавиш на компютъра, но..бях много очарована от една забележка на малката ми дъщеря преди време, която ме поправи за пълен и непълен член..От една старана се засрамих, от друга страна…се възгордях,че детето ми, макар и от младите е грамотно..
  Сега ми е усмихващо- на какви неща се радваме.
  Обаче, като беше ученичка в 4 клас голямата ми дъщеря, имаше контролно с 11 грешно подчертани ОПРЕДЕЛЕНИЯ , на което имаше 6.00!!!
  Помня,че почти вдигнах скандал на родителската среща, за това,че учителката ми прави детето неграмотно , като му пише незаслужени бележки (които за нищо не са му нужни!!!) при положение,че има толкова грешки.
  И..знаете ли след като премина изумлението на учителката от моето възмущение, какъв мотив изтъкна за постъпката си?
  Работата на дъщеря ми била най-добрата..
  После се оказа,че има деца с поне една грешка на всяка дума..
  Не знам чия е отговорността…, обаче е много тъжно..
  Между другото, съм благодарна на въпросната учителка много, понеже..нейната безхаберност ме накара да видя трагедията в българското образование и..да преместя детето си в училище, което все още е добро.. Та..човек във всяка ситуация може да намери и добрите страни…

  Отговор
 5. Ири

  Диди, а и останалите, много сте прави. Да, и аз греша понякога, най вече при пълен и непълен член :). Но видя ли някъде непоставена запетайка, или точка, вади ми очите направо. В блог пространството да сгрешиш някъде е простено, но за мен лично е непростимо да сгрешиш в официален документ. Това ми е работата, занимавам се с изготвяне на документи (общо казано), там НИКОГА не бива да греша. Но съм виждала какви ли не неща. Какво ли ще е първото впечатление на човек от фирма „Х“, когато получи писмо от фирма „У“ пълно с правописни грешки?

  Отговор
  • Диляна

   Ири, съгласна съм с теб :-) Колкото до човека Х, нищо чудно и да не му направи впечатление :-) Поздрави!

   Отговор
 6. te4eto

  Никой не е безгрешен и мисля, че тук не става дума за грешките от бързане и недоглеждане. Неграмотността се оказва доста силно заразна болест и за съжаление освен компютрите, които са сочени за главни виновници образователната система също е заразена… жалко! Радвам се, че все още има хора, които не смятат битката или войната за загубена! В този ред на мисли ти благодаря за тази публикация!

  Отговор

Leave a Reply

 • (will not be published)