Как снимам и обработвам картичките си

Здравейте :-) Отдавна планирам тази публикация и днес най-накрая имах време да я осъществя :-) Искам да ви разкажа как снимам и обработвам снимките на картичките си като предварително казвам, че няма нищо сложно в целия процес, който обикновено ми отнема между 10 и 15 минути :-) Преди да започна с обясненията, ще ви покажа и картичката, която е обект на снимки и обяснения днес :-) Печатът е от Sassy Cheryl, както и скеча, по който я направих :-)

Ще започна с мястото, където снимам - това е терасата ни, която е изцяло остъклена. Ползвам, както знаете, различни дървени плоскости, върху които слагам картичката, която ще снимам, а зад нея поставям лист дизайнерска хартия. Много време ми отне да реша от каква позиция ми харесват най-много снимките и най-накрая реших, че това е тази, в която съм застанала на снимката :-) Така обективът е на нивото на картичката и се получава естествен поглед към нея :-) Какво ще бъде разстоянието между обектива и картичката вече зависи, както от предпочитанията ви, така и от обектива/фотоапарата, с който снимате. Тук аз ползвам макро обектив и затова съм на по-голямо разстояние, макар че на снимката образа е много приближен :-)

Като се има предвид, че днешния ден е много мрачен и облачен, виждате, че това не е повлияло по никакъв начин на снимането. Дори не се наложи да обработвам допълнително снимките заради лошата светлина. Това, което ви е нужно при снимането не е директна слънчева светлина, а просто дневна такава :-)

След като направя няколко кадъра - между 10 и 15 най-често, избирам тези, които най-много ми харесват и които имат нужда от най-малко обработка. Това, което гледам най-много е снимката да е с ясен фокус и да не е прекалено крива, макар че последното почти не ми се получава :-) След като си избера 1-2 кадъра ги отварям във Photoshop. Аз ползвам Photoshop Elements, която е много лека версия. На мен лично не ми трябва пълната версия на Photoshop, защото както ще разберете и по-нататък, обработката, която правя е възможно най-елементарната и най-вероятно би могла да се направи и с друга програма, но аз съм свикнала на Photoshop :-)

След като отворя снимката във Photoshop я изрязвам с инструмента Crop, който се вижда като маркиран на снимката в левия панел. Когато картичките са квадратни предпочитам и снимката да е такава, затова след избирането на Crop инструмента натискам shift и привлачвам мишката върху снимката, като по този начин автоматично се създава квадрат. Избирам точно колко голям да бъде в зависимост от снимката и натискам enter.

Тук обикновено идва моментът, в който трябва да изправя снимката, ако е леко крива. Отново се маркира квадрата и след като се приближи мишката до границите му и се появи линийка с две дъгообразни стрелки, премествам леко надясно или наляво, за да изправя снимката. В началото може и да ви е трудно, защото хоризонтът е въображаем, но пък с практика нещата стават много естествено :-)

След като натиснете enter, картичката ще се изправи, но ще се появят бели линии, които трябва да махнете като леко стесните отново с shift квадрата :-)

Дотук картичката ми е много голяма, затова сега е време да я намаля с Ctrl+alt+I, като в полето с размерите записвам 800 пиксела. Програмата автоматично запазва проморциите на картичката, затова е необходимо само на едната страна да се запише новия размер.

Сега започва и съвсем простата обработка :-) Ако забелязвате, досега в десния панел се виждаше полето Edit/Full. Сега избирам Edit/Quick и се появява прозорец с няколко избора за настройки.

Тук вече всичко е въпрос на предпочитания, затова и няма да навлизам в подробности :-) Разгледайте какъв ефект се получава при увеличаване или намаляне на различните полета, или просто използвайте Auto, за да видите какво ще се получи :-) Поиграйте си с настройките, с контраста, цветовете (saturation-a) и другите опции, сложете малко sharp и снимката ви ще придобие съвсем различен облик :-)

Вижте и разликата - с и без обработка :-)

Е, това е от мен :-) Надявам се да съм ви помогнала поне малко, или да съм ви показала, че обработката не е чак толкова сложна :-) Хубав ден от мен :-)

13 коментара to “Как снимам и обработвам картичките си”

 1. Мария Стоянова

  Страхотна публикация :-) И аз така обработвам, но във PS и резултатите си заслужават допълнителното отделено време. Диди, благодаря за тази публикация, аз винаги се възхищавам на картичките и снимките, които правиш.

  Отговор
 2. Маги

  Диди, много ти благодаря за споделения урок! На мен ми беше изключително полезна тази информация. Все съм се чудела защо снимките ми не са така ясни, а то кой да се сети да използва Шарп. :) Сега поправих някой стари снимки. :)
  Завид, завид за дървените подложки аз все още нямам такива. Като нищо ще взема да хвана накрая триона, та да си ги направя сама. :)
  Картичката е много сладка.

  Отговор
 3. CraftyEllie

  Диди, много е сладурскакартичката, а есенните листа са толкова красиви и автентични!
  Благодаря и за урочето! И на мен ми беше полезно!

  Отговор
 4. KalySto

  Страхотна публикация, Дилянка! Надявам се да е полезна на много момичета. Аз най-много се възхитих на тераската огрята от светлина. Иначе преминавам през почти същите стъпки като тебе, само че на друга програма. И доста ми се налага да си поигравам със светлината, пък да не говорим,че нямам и макро обектив ;)
  Благодаря ти, че споделяш своя опит!

  Отговор
 5. Ellie

  Чудна картичка и много полезен урок! Листенцата са фантастични!
  Напоследък и аз започнах да обработвам снимките си във Photoshop и съм респектирана от възможностите на програмата, но определено споделеният от теб опит ще ми е от полза. Благодаря!

  Отговор
 6. kenli

  Прекрасен урок, адашче! Много изчерпателен и точен като обяснения! Със сигурност ще помогне на начинаещите. А картичката си е едно малко великолепие? Чудесни цветове, които топлят сетивата! Поздрави!

  Отговор
 7. Cheryl

  WOW!!!!!!! What a STUNNING and GORGEOUS fall card. Love ALL of the fabulous photos and your sharing your editing process. Just beautiful!
  Thanks for playing in the Sketch challenge this week at Sassy Cheryl’s.

  Отговор
 8. Judy

  This is such a fantastic card! I love the vibrant colors.
  Stunning fall card!
  Your coloring is wonderful!
  thanks for joining us for the Sassy Cheryl Sketch challenge this week!
  Judy

  Отговор

Leave a Reply

 • (will not be published)