Първи впечатления от Spectrum Noir

Здравейте :-) В днешната публикация няма да има картички, но се надявам да има нещо по-интересно :-) От известно време исках да си взема някакви алкохолни маркери, за да експериментирам с тях. Не ми се инвестираше в копици, тъй като не знаех първо, дали ще се справя с алкохолни маркери и второ, дали наистина си заслужава :-) Така докато търсех някаква алтернатива, попаднах на алкохолните маркери Spectrum Noir на Crafters Companion, създадени специално от крафтъри за крафтъри (поне според производителя) :-) Естествено изчетох всичката налична информация за маркерите в интернет и изгледах десетки клипчета в Youtube. Въпреки, че имаше много противоречащи мнения, реших да им дам шанс. Някои от коментарите, които прочетох ми се сториха леко крайни, много често от фанатични любители на копиците (нещо като вечната война Левски-ЦСКА) и май точно това ме амбицира да видя с очите си за какво става въпрос.

Хубавото на маркерите е, че се продават в комплект от 6 цвята, които се смесват добре. Производителят е пуснал на пазара 12 сета по 6 маркера и 4 сета по 24 маркера. Аз засега имам 4 от сетовете по 6 маркера - Pale hues, Blues, Browns и Pinks. Естествено, за да постигнете максимален резултат е нужно да имате колкото се може повече маркери :-) Аз със сигурност ще си взема поне още 2-3 сета на първо време - жълтия, зеления и сивия :-) Маркерите имат два накрайника - т.  нар. broad и fine tip :-) На мен лично с тънкия накрайник ми беше много удобно да оцветявам, но знам, че други предпочитат четката на копиците :-) На пръв поглед това са плюсовете и минусите: Плюсове: - Удобна форма; - Прилична цена (17 лв или 8 долара за 6 маркера); - Сменящ се пълнител; - цветовете преливат добре; -доста добра разновидност от цветови гами;   Минуси: - Някои от надписите върху маркерите са леко поизтрити, но на мен лично това не ми пречи :-) Все пак трябва да им има нещо, нали знаете фразата too good to be true :-) - Докато гледах ревюта на маркерите, много крафтърки споменаха, че при издърпването на капачката (ако е рязко), излиза целия пълнител на маркера. При мен това не се случи, но пък и аз доста внимавах, когато дърпах капачката; - Маркерите миришат леко странно и не съм сигурна, че бих издържала дълго време да оцветявам на затворен прозорец, но сигурно е нормално за такъв тип алкохолни маркери :-) - Цветовете върху самия маркер не винаги отговарят на реалния цвят, който се получава. Аз не съм и очаквала друго де :-) Хубавото е, че Crafters Companion са качили на сайта си т. нар. color chart, която можете да си принтирате и да си отбележите кой цвят имате. Така поглеждате и знаете кой номер маркер ви трябва :-) Лично аз мисля, че е много удобно. Ако искате да ги изпробвате, в България можете да ги намерите тук и тук :-) Ето и първите ми опити с маркерите :-) Моля, имайте предвид, че оцветявам от съвсем скоро и то с бои и моливи, а алкохолните маркери са много по-различни :-) Така че, ако имате забележки по оцветяването, може би проблемът не е в маркерите, а в мен :-) Използвах дигитални печати, тъй като забравих да си взема Memento - според производителя това е най-доброто мастило за маркерите. Хартията е също от огромно значение, тези, които имат копици знаят. Аз лично си взех тази на Crafters companion - Neenah classic crest card:-)

 Надявам се да съм била полезна :-) А картинките може би ще ги видите съвсем скоро върху картички :-)

16 коментара to “Първи впечатления от Spectrum Noir”

 1. Петя

  Поздравления за маркерите!!! А за картинките, какво да ти кажа – много са сладички, надявам се много скоро да ги видя в картичките ти :)))

  Отговор
 2. addii

  Заинтригуваме !Много хубаво са оцветени картинките!Благодаря ти за инфото!

  Отговор
 3. Ellie

  Много полезна информация. Благодаря! А оцветяването на картинките е супер!

  Отговор
 4. Мила

  Е, страхотно откритие, изглеждат много добре и оцветеното ми допада, а цената просто няма да я коментирам :) . Не знам какво си чела и гледала, но аз мога да кажа, че по отношение на недостатъците, и копиците не си отговарят напълно с капачките и в интерес на истината на мен лично ми се струва, че миришат / е между миризма и миризма има разлика … предполагам, в началото ме дразнеше, а после свикнах /. И аз чакам да видя картички :)

  Отговор
  • Диляна

   За копиците в действителност нищо не съм чела, защото никога не съм намирала за разумно да инвестирам трицифрена сума в тях :-) Колкото до миризмата, май и аз свикнах след известно време :-)

   Отговор
 5. Маги

  Аз си признавам, че хич не съм спец по оцветяването, оцветявам по усмотрение. Твоето се е получило много добре според мен. И аз очаквам да ги видя на картички скоро. :)

  Отговор
 6. CraftyEllie

  Диди, честита придобивка! Картинките са станали много сполучливи; сигурна съм, че с маркерите ще ти е много по-лесно да оцветяваш. Аз ползвам микс от Промаркери и Копици, но ми е интересно да чета твоите впечатления. Цената наистина е много атрактивна. Не бих се посвенила да ги пробвам и тях, особено ако са съвместими с другите алкохолни маркери (какъвто е случая с Промаркерите и Копиците). Добро предимство е това, че идват в малки комплекти от сходни цветове. Приятно оцветяване!

  Отговор
  • Диляна

   Благодаря ти, Ели :-) Със сигурност е по-лесно оцветяването с тях, макар че и в боите и моливите има някакъв чар :-) Точно малките цветови комплекти ме спечелиха :-)

   Отговор
 7. Краси

  Диди, честита приодобивка! Справила си се повече от чудесно с тях! Със сигурност оцветяването с алкохолни маркери е по-лесно от това с акварелни моливи- въпрос на търсен резултат :)
  Аз самата, откакто ползвам копици, почти не посягам към моливите, а да си призная е много зарибяващо, заради възможностите, които предлагат.
  Беше ми много интересно да прочета информацията, която си дала. Наистина цените са несравними..
  Според мен, биха могли да се комбинират с копиците, щом са на алкохолна основа, но..трябва да се пробва :)

  Отговор
  • Диляна

   Благодаря ти, Краси :-) И аз мисля, че ще могат да се съчетават с други алкохолни маркери :-)

   Отговор
 8. Vili Veselinova

  Честито, Дилянче! Наистина добро попадение. Може би варианта с тънкия връх е по-удачен, защото четката на копиците е малко дебела (колкото четка №2 или 3) и на мен ми е малко трудно да оцветявам малки елементи. Учуди ме това, че маркерите ти имат миризма, на мен копиците не ми миришат на нищо. Но пък миризмата на боите е част от удоволствието на оцветяването, нали? Опиват те леко и развихряш фантазия :) :) :)

  Отговор
  • Диляна

   Благодаря ти, Вили :-) На мен и този тънък връх на места ми идва леко дебел, та не знам изобщо как бих се справила с нещо по-дебело. Може би проблемът е, че все се захващам да оцветявам по-малки картинки с още по-малки детайли :-)

   Отговор

Leave a Reply

 • (will not be published)